Als je schapen hebt kan het zomaar zijn dat je dagprogramma door elkaar gegooid wordt. Ik zou vanmorgen aan de administratie. Omdat dat MOET gebeuren (niet mijn favoriete bezigheid) en omdat ik dan poes Pinkie wat rust geef. Ze kreeg maandagavond een schitterend kitten. Daarmee heeft ze zich op een stoel bij het raam verschansd, op een heerlijke dikke schapenvacht die daar ligt te pronken. Maar ze wil haar kind niet alleen laten. En ik moet bij haar blijven. Bij elk geluid gromt ze als een leeuw. Piept het kitten, dan mauwt ze luid. Loop ik weg: nog erger. Ze wil mee, maar dan piept het kitten weer… Ik besloot dan maar op de bank aan haar zijde de administratie weg te werken. Maar… als er dan schapen mekkeren die dichterbij klinken dan zou moeten… ga je toch maar even kijken.

Pepernoot, die samen met mijn prachtige wolschapen en hun lammetjes op stal staat, had besloten dat het GENOEG was. Ze had me vast gisteren al de draad zien zetten voor hun weitje. Waarom dan nog binnen zijn? Handig had ze een hekje open geduwd. “Kom jongens” heeft ze vast naar haar vriendinnen geroepen. En als je dan VRIJ bent… dan loop je die tien meter naar de wei niet op een lege maag toch. Dan eet je eerst met zn allen de kruiwagen met schapenbrok leeg.

In die fase van hun ontsnappingsplan kwam ik naar buiten lopen. Snel duwde ik hun logge lijven opzij en pakte de kruiwagen. Dan maar zo. Met een sliert dringende schrokkoppen achter me aan holde ik de wei in. Ik zette de kruiwagen op redelijke afstand van het openstaande hek en duwde een logge achterblijver de grasmat op. Snel het hek dicht. In de stal klonk het gejammer van de kleinste lammeren die niks begrepen van de vrijheidsdrang van hun moeders. Een voor een tilde ik de diertjes op en herenigde ze met hun moeders die de laatste kruimels uit de kruiwagen likten en tevreden aan het groene gras begonnen. De grotere lammeren die al mee gelopen waren met hun moeder genoten van de ruimte en begonnen direct te oefenen op de mooiste bokkensprongen.

Pepernoot had gelijk. Het was tijd. Administratie of niet.